luni, ianuarie 17, 2022

Lungul drum al căutării către yoga

Ioana este cunoscută de multă lume pentru orele de yoga inspiraționale, uneori transpirate, alteori relaxante pe care le predă în sală și, în ultima vreme, mai mult online, că așa cer timpurile.
More

  5 minute în balon, după care devii mai ușor

  Emoțiile au început imediat ce am zis da. Frica mea de înălțime nu se dezminte nici aici, însă a durat fix 5 minute, după care s-a instalat o senzație de fulg care plutește și se bucură să fie deasupra norilor dar și a grijilor. Încet, încet am căpătat curaj să privesc peisajul, să zâmbesc și chiar să răspund glumelor celor din jur. Promit că data viitoare îmi desprind mâinile cu care mă țineam strâns de orice puteam și o să fac și poze. Nu știam nimic despre zborul cu balonul și mă bucur mult că am încercat ceva nou.

  Am profitat de această ocazie și i-am pus câteva întrebări căpitanului nostru, John Istrate sau http://www.johnbalon.ro/

  De ce balon cu aer cald și cum s-a născut această pasiune pentru tine?

  A fost o întâmplare cu final fericit, din categoria „never say never”. Practic a fost o sarcină de serviciu. Cu mulți ani în urma lucram la o companie de evenimente, al cărei patron îmi era prieten, nu aveam doar o relație de serviciu. În toamna lui 1997, omul mi-a pus în brațe un proiect ce prevedea achiziția unui balon cu aer cald, în perspectiva utilizării în scopuri de business (zbor parteneri, reclamă etc). El zburase deja cu balonul în străinătate, iar cu ani în urma adusese un balon în România pentru un eveniment de promovare al unei companii private din domeniul IT. Astfel a început procesul de documentare și strângere de oferte, care a durat în total cam 9 luni. 

  Cum achiziția balonului presupunea și instruirea de personal pentru pilotaj și fiind proiectul de care m-am ocupat direct (și care m-a prins fantastic), am devenit unul din cei doi selectați pentru instruire.

  Am făcut școala de piloți în Ungaria în iunie 1998, apoi ne-am întors devenind primii piloți de balon licențiați din România

  E mai mult sport/competiție sau mai mult agrement?

  Pot spune că în ultima perioadă în special, activitatea comercială a depășit acea latură sportivă a zborurilor în ceea ce mă privește. Practic, solicitările de zbor cu balonul au devenit mult mai numeroase, iar timpul la dispoziție pentru sport și zboruri pentru plăcerea personală s-a redus semnificativ. Mai mult, pandemia ce ne-a afectat pe toți a dus și la anularea tuturor evenimentelor de gen organizate în țară sau în străinătate. Se încearcă acum, timid, reluarea unor evenimente de tradiție, însă condițiile sunt mult schimbate și e destul de greu.

  Ce presupune o plimbare cu balonul?

  O plimbare cu balonul începe foarte de dimineață, decolarea având loc în general imediat după răsărit. Procedurile de umflare a balonului și pregătire a acestuia pentru zbor sunt în sine spectaculoase, iar participanții la zbor sunt întotdeauna invitați să le vadă. Zborul în sine durează o oră, timp în care te bucuri de o senzație nemaiîntâlnită la alte tipuri de zbor.

  Deplasarea este lină, nacela este deschisă, ai o senzație de plutire, de libertate

  Ai parte și de liniște absolută atunci când nu funcționează arzătorul. După aterizare, care are loc întotdeauna în alt loc, echipajul de sol vine la locul aterizării și asigură strângerea și împachetarea echipamentelor, apoi întoarcerea la locul decolării. La sfârșitul acțiunii organizăm o ceremonie de botez al zborului, la sfârșitul căreia participanții primesc diplome. Toată acțiunea este o aventură frumoasă, cu momente memorabile atat în zbor cât și la sol.

  Unde se poate zbura cu balonul în România?

  Noi organizăm zboruri în zona Clinceni, lângă București sau în depresiunea Brașovului. Nu sunt singurele locuri unde se poate zbura, însă sunt cele alese de noi și pe care le considerăm a fi cele mai ofertante din punct de vedere al priveliștii, accesibilității, permisivității din punct de vedere al spațiului aerian etc.

  În ce locuri ai zburat cu balonul în lume și unde ți-a plăcut cel mai mult? 

  Am participat de-a lungul timpului la numeroase evenimente organizate în țară și în străinătate. Am zburat în Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Rep. Moldova, Ucraina, Austria. 

  În România am zburat în aproape toată țara

  Cu ani în urmă am fost implicat într-o campanie itinerantă de promovare organizată de o companie de telefonie mobilă. Locul care îmi place cel mai mult din țară este zona Brașovului, unde priveliștea este de-a dreptul spectaculoasă. În străinătate mi-a plăcut cel mai mult zona Kosice din Slovacia, precum și zona Razlog -Bania, în vecinătatea stațiunii Bansko din Bulgaria.

  Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai când vine vorba de baloane?

  Am multe amintiri frumoase. Am avut zboruri memorabile peste munți, am avut oameni deosebiți în nacelă, cum a fost experiența cu Andreea Runceanu (Amadeus), înregistrând o melodie la vioară deasupra Brașovului înghețat.

  Multe cereri în căsătorie, toate încheiate cu un „DA” spus din toată inima

  Multele îmbrățișări pe care le primesc la sfârșitul zborurilor de la oameni deosebit de încântați de experiență, sunt tot atâtea amintiri pe care le rememorez cu bucurie. Cele mai frumoase amintiri sunt cele de la festivalul baloanelor de la Baia Mare din 2018, atunci când 100 de baloane au umplut cerul Maramureșului în același timp. M-am simțit efectiv ca-ntr-o poveste, din care aveam norocul să fac parte.

  Miriam Dordeahttps://www.strava.com/athletes/26622303
  “Everything you want is on the other side of fear.” Anonymous Triatlonistă amatoare de bere artizanală, schi, yoga, cafea, muzica rock, munte, deserturi, Franța, labradori și multe alte lucruri pe care aștept să le descopăr.

  Recente

  SportGuru şi Garmin România sponsorizează atleţii Federaţiei Române de Atletism cu ceasuri multisport Garmin

  24 de atleți ai Federației Române de Atletism cu înalte performanțe, alergători montani și de pistă, sunt sponsorizați de Garmin România și SportGuru,

  O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

  Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.

  Running back to life – Azuga Trail Race 2021 powered by JYSK

  Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…!

  Jocurile olimpice de vară 2020 – cifre, picături de sudoare și curiozități

  Chiar dacă nu ești pasionat de sport, tot găsești ceva cu care să vibrezi când e vorba de unul dintre cele mai...

  RECOMANDĂRI

  Chiar dacă sezonul la biciclit s-a deschis de ceva timp, dependența de virtual cycling este incurabilă și încă mă încăpățânez să-mi închid temporar abonamentul pe platforma de ciclism virtual.
  Nu îi cred pe oamenii care spun că atunci când aleargă sau merg cu bicicleta se simt eliberați de grijile cotidiene.
  Mulți dintre noi visează la acel moment când vom lăsa în spate viața agitată de la oraș, ca să ne urmăm cu adevărat visul.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.