joi, mai 19, 2022

Virtual cycling pentru când nu ai timp să ieși afară. Partea 1: Runcu-Brebu

Chiar dacă sezonul la biciclit s-a deschis de ceva timp, dependența de virtual cycling este incurabilă și încă mă încăpățânez să-mi închid temporar abonamentul pe platforma de ciclism virtual.
More

  Când mami aleargă. Copiii sunt extrem de pricepuți în a urma exemple.

  Se spune că obiceiurile bune se învață acasă. Sau în copilărie.

  La mine nu a ținut asta. Cu părinți care nu își vedeau capul de treabă și o librărie la colțul blocului, s-ar spune că am fost, cu succes, ceea ce se numește șoarece de bibliotecă. 

  Credeam că nu voi alerga vreodată, decât dacă mă urmărește vreun inamic năpraznic. Nici prin cap nu îmi dădea că cineva ar face asta, de bună voie. 

  Păi cum? Sunt oameni care aleargă de plăcere?

  Ah, asta am aflat mai târziu. Mult mai târziu. Până atunci însă, nimic. Nimic.

  Știu că nu toți sunt ca mine, însă statisticile publicate anul acesta de către INS arată că doar 11,6% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport, iar 43% dintre copiii până în 14 ani nu practică nici un sport. 

  Cu aceste cifre în gând, mi-am dat seama că de noi depinde cât de sănătoși și activi vor fi copiii noștri. Și mi-am propus să aflu care este secretul de la nimeni alta decât Oana Solomon, mămică a două domnișoare care m-au întrecut cu grație pe un traseu în Bucegi. (A se citi, au trecut zburdând.)

  Oana Solomon, mămică, sportivă, om de carieră

  Cine nu o cunoaște pe Oana trebuie să o facă, pentru că este pasionată de drept și de mișcare, coordonează departamentul juridic al unei multinaționale și, împreună cu soțul ei, a creat organizația People for Sport, prin care încurajează oamenii să facă mișcare și să ducă un stil de viață sănătos.

  Spune despre ea că a cochetat mereu cu sportul, în copilărie. 

  “Ca orice fată născută în era de aur a gimnasticii românești, am visat să devin gimnastă. La un moment dat, am cochetat cu atletismul, dorind să devin un Carl Lewis, pe care îl admiram foarte tare, iar asta m-a ajutat să mă îndrăgostesc de alergare. Mi-au plăcut munții de când mă știu. Am avut o pasiune nebună pentru baschet (mi se părea foarte cool) și pentru patine cu rotile. Pot spune că, deși nu am fost sportivă, am practicat mereu sporturi și am fost extrem de activă.”

  Oana are două fetițe cărora le-a insuflat dragostea pentru sport. Merg împreună în drumeții, aleargă și le place să aibă un program plin. Ea crede că părinții sunt responsabili pentru opțiunile pe care le dau copiilor. 

  “Copiii trebuie expuși la sport. Iar asta este datoria părinților. Provocările vieții actuale ne fac statici. Tensiunea și rapiditatea cu care ne parcurgem zilele fac ca mișcarea să fie o necesitate. “

  Sportul este o necesitate, nu un lux

  Cursele pentru copii sunt o mare bucurie pentru Oana – are ocazia să promoveze sportul, care juniorilor le vine natural, într-o țară afectată de o rată mare a obezității infantile. Din păcate, participarea la curse scade odată ce crește vârsta: sunt mulți copii mici care aleargă și puțini dintre cei mai mari. 

  “Exemplul nostru, al părinților, este foarte important, dar și copiii ne pot insufla o nouă viziune. Ne-am putea inspira din aceste porniri naturale ale lor. Când sunt mici nu au nevoie de competiții. Dragostea pentru mișcare contează, nu competitivitatea. Sportul de performanță aduce o mare presiune asupra lor.” 

  Oana le explică mereu avantajele și dezavantajele fetelor ei, dar trebuie ca ele să aibă un drive intern și să își dorească asta. 

  Sportul este un manifest de sănătate și bucurie pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l scriem

  “Pe mine, și nu numai pe mine, sportul m-a învățat să fiu mai organizată și mai ordonată, să am mai multă încredere în mine, să îmi fac un plan și să-l urmez, să-l ajustez atunci când ceva nu merge, să fiu independentă și să apreciez ajutorul celor din jur. Activitatea fizică mă ajută să îmi mențin mobilitatea, echilibrul, forma fizică, să mă bucur mai mult, să înțeleg ce înseamnă un obiectiv. De aceea cred că orice copil trebuie să practice cel puțin un sport.”

  Înscrie-te la Family Run, o provocare de familie cu care poți începe alături de copilul tău

  Ca un prim pas în a face sport alături de micuțul tău, poți accepta provocarea Smart Races-Family Run și să te înscrii la un “joc în familie”. Detalii aici: 

  Alergați împreună în perioada 29 mai – 6 iunie și o parte din valoarea taxei va fi donația voastră pentru cei 400 de copii de la asociația Autism Voice. 

  Viața lor este ca o cursă continuă și ne dorim să le asigurăm un finish fericit.

  Poți alege una dintre cele 3 distanțe: 5, 10 sau 15 kilometri. În parc, în munți sau în vizită la bunici, important este să parcurgeți acești kilometri împreună, și să adaugi rezultatele pe site:

  În felul acesta îi poți arăta copilului tău cât de mult înseamnă să fii responsabil, empatic și ce impact are implicarea lui în viața celor care au nevoie de ajutor. Oferă-i o experiență memorabilă. 

  Veți primi și tu și copilul tău câte o medalie personalizată, direct acasă. Ca să vă mândriți cu reușita voastră! 

  Iar un copil cu autism va primi o șansă la o cursă a vieții cu final fericit. 

  Înscrierile se fac aici: https://bit.ly/FamilyRun_.

  Povestea de dragoste dintre Oana și alergare, scrisă de ea însăși este de găsit aici: https://www.sportid.ro/nascuti-pentru-a-alerga/.

  Micuții din Autism Voice sunt izolați și neînțeleși din cauza unui diagnostic dur. Pentru ei, izolarea este un stil de viață. 1 din 54 de copii este diagnosticat cu autism. În fiecare an, mii de copii primesc acest diagnostic grav. Mii de cereri, mii de părinți care cer ajutor pentru a-și trata copiii.

  Fiecare suma strânsă cu această ocazie se va transforma în ore de terapie pentru cei 400 de copiii de care Autism Voice are grijă. 

  Poveștile acestor mici eroi le regăsiți aici: https://autismvoice.ro/autism/jurnalul-copiilor/.

  Beatrice Ionescuhttps://www.strava.com/athletes/14703908
  Jumătate de inimă aparține copiilor din Autism Voice. Jumătate e dedicată Ultra Race România. Fost om de bancă, fundraiser dedicat, problem-solver, yoga shoshin. Mereu începătoare în ceva.

  Recente

  Carpathia Trails – love at first run

  Ce a însemnat pentru mine Carpathia Trails 2019? A fost primul meu maraton montan unde m-am înscris folosind același principiu pe care...

  SportGuru şi Garmin România sponsorizează atleţii Federaţiei Române de Atletism cu ceasuri multisport Garmin

  24 de atleți ai Federației Române de Atletism cu înalte performanțe, alergători montani și de pistă, sunt sponsorizați de Garmin România și SportGuru,

  O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

  Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.

  Running back to life – Azuga Trail Race 2021 powered by JYSK

  Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…!

  RECOMANDĂRI

  Când vorbesc despre dragoste, oamenii se împart în general în două categorii: cei care cred că opusurile se atrag și cei care...
  Ruxandra, unul dintre oamenii care se ocupă de SportID, AfterRaceGames, dar mai ales de frati-miu, s-a tuns. Ca gest-simbol pentru despărțirea de 2020.
  „Când îmbrățișezi prea larg, nu îmbrățișezi, cu adevărat, nimic” - am primit această observație cu ani în urmă, când eram încă prea...

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.