fbpx
marți, august 16, 2022

O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.
More

  #CUMSĂ – ÎNȚELEGI INTERVALELE ȘI SĂ-ȚI FACI PROPRIILE PLANURI DE ANTRENAMENT

  Fie că te pregătești pentru o cursă de 5 kilometri, un semimaraton, un maraton sau pur și simplu vrei să te menții în formă, antrenamentele cu intervale sunt răspunsul tuturor întrebărilor tale legate de cum poți să te pregătești cel mai bine. Principalul avantaj îl reprezintă faptul că îmbunătățesc capacitatea mușchilor de a consuma oxigen, VO2max, și în același timp măresc și rezistența lor în fața acumulării acidului lactic. Pe scurt, îți permit să faci un efort mai mare, pentru un timp mai îndelungat.

  CE SUNT INTERVALELE

  Principiul de bază din spatele antrenamentelor cu intervale este alternarea perioadelor de efort cu cele de odihnă. Cheia unor antrenamente eficiente este să știi cum să te joci cu cele două perioade, în funcție de scopul pentru care te pregătești – distanță sau ritm de cursă.

  În funcție de scop, intervalele se împart la rândul lor în două categorii:

  aerobe – pentru rezistență

  anaerobe – pentru viteză

  GÂNDEȘTE PE TERMEN LUNG

  Dacă ești hotărât să începi să folosești intervale, trebuie să știi că ele funcționează cel mai bine atunci când sunt aplicate în cadrul unui plan de antrenament de cel puțin trei luni. Astfel, un plan de antrenamente cu intervale este gândit pe ziua cu intervale, încărcarea de intervale pe o săptămână, evoluția resimțită într-o lună.

  MATEMATICA E PRIETENA TA

  Mai exact, fracțiile. Perioada de efort și perioada de odihnă pot fi de – 1/2:1, 1:2, 1:1, 1:1/2, 1:1/4. 

  Să spunem ca exemplu că te antrenezi pentru un semimaraton, la care vrei sa ții un ritm de 5:00/km și că pentru asta, te vei antrena de patru ori pe săptămână. Două zile vor fi pentru intervale aerobe, o zi pentru intervale anaerobe și o zi pentru o alergare lungă de distanță.

  Astfel, planul tău de antrenament pentru trei săptămâni va arăta în felul următor:

  SĂPTĂMÂNA 1

  ziua 1 (aerob) – 10 intervale, 5:00 efort/2:30 odihnă

  ziua 2 (anaerob) – 8 intervale, 2:00 efort/1:00 odihnă

  ziua 3 (anaerob) – 10 intervale, 7:00 efort/3:30 odihnă

  ziua 4 – alergare de distanță, 10km

  SĂPTĂMÂNA 2

  ziua 1 (aerob) – 10 intervale, 4:00 efort/2:00 odihnă

  ziua 2 (anaerob) – 8 intervale, 1:00 efort/30sec odihnă

  ziua 3 (aerob) – 8 intervale, 6:00 efort/2:00 odihnă

  ziua 4 – alergare de distanță, 15km

  SĂPTĂMÂNA 3

  repetarea săptămânii 1 – ideal, intervalele ar trebui să se simtă mai ușor de dus la capăt

  INTERVALELE FĂRĂ EFORT NU AJUTĂ PE NIMENI, NICI FĂRĂ ODIHNĂ

  Motivul pentru care antrenamentele cu intervale trebuie planificate și ținute pe termen lung este nevoia de a ști și de a alterna cât mai eficient tipurile de efort. Astfel, zilele cu intervale aerobe trebuie să fie aerobe, iar cele cu intervale anaerobe trebuie să te lase la propriu fără suflare. 

  La fel de importante sunt și zilele de odihnă, în special după un antrenament anaerob. Scopul și avantajul intervalelor sunt că solicită foarte mult sistemul cardiovascular, de aceea, pentru a duce la capăt un plan de antrenament de trei luni, organismul are nevoie să se recupereze cât mai aproape de 100%.

  CUM EVIȚI MONOTONIA

  Foarte simplu, te joci cu cele trei variabile ale planului de antrenament cu intervale – numărul repetițiilor, perioada de efort/odihnă, intensitatea. 

  Câteva reguli de bază, pe care trebuie să le respecți:

  dacă mărești perioada de efort, nu crești intensitatea

  intensitatea poate fi schimbată și prin mișcorarea perioadei de odihnă

  perioada de efort poate fi mărită și prin creșterea numărului de intervale

  în ultima lună înainte de cursă, scazi gradual numărul intervalelor (de la 10, la 8, 6, 4) și mărești alergarea de distanță

  Avantajul cel mai mare al intervalelor este că nu prea ai cum să greșești dacă le folosești, atât timp cât respecți aceste reguli de bază. Experimentează și distrează-te cu ele!

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  JURNAL – Island Peak 6189m și Tenzing & Hillary Everest Marathon – Partea 2

  Ziua 14 Dimineața ne-a găsit cu o ninsoare de iarnă, un cer înnorat, mic dejun târziu și plecare către...

  #POVEȘTIDEOAMENIMARI – VIAȚA DE TRIATLONIST AMATOR ȘI NOMAD

  Ce au în comun viața de triatlonist amator cu cea de nomad? La o primă vedere pare că nimic nu face ca...

  #CUMSĂ te apuci de SwimRun. Nici asta nu e pentru tine.

  Nebunia asta s-a născut în 2002, într-un loc mai mult decât neobișnuit (un bar din Stockholm), când niște prieteni care își vedeau...

  RECOMANDĂRI

  Chiar dacă sezonul la biciclit s-a deschis de ceva timp, dependența de virtual cycling este incurabilă și încă mă încăpățânez să-mi închid temporar abonamentul pe platforma de ciclism virtual.
  Ce a însemnat pentru mine Carpathia Trails 2019? A fost primul meu maraton montan unde m-am înscris folosind același principiu pe care...
  E suficient să răsfoiești internetul, Netflixul sau revistele de modă și îți dai seama că sunt în vogă super-eroii. Și îți vine...

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.