fbpx
marți, februarie 7, 2023

Când mami aleargă. Copiii sunt extrem de pricepuți în a urma exemple.

Se spune că obiceiurile bune se învață acasă. Sau în copilărie. La mine nu a ținut asta.
More

  DESPRE SCHI DINCOLO DE PISTELE ”BĂTĂTORITE”

  Cel mai practicat sport de iarnă din lume a cunoscut o explozie de practicanți în ultimii 10-15 ani în România, nu foarte diferită de ciclism. Dacă înainte de anii ‘90 trebuia să te fi născut la munte ca să îți pună cineva clăparii în picioare, acum, stațiunile de pe Valea Prahovei sunt invadate în fiecare weekend de iarnă de oameni din toată țara.

  PRIN PĂDURE SE SCHIA ȘI ÎNAINTE DE A PROPUNE FREERIDE-UL ÎN ROMÂNIA

  Aglomerația și numărul mic de kilometri de pârtie au făcut ca cei pasionați să-și petreacă vacanțele de iarnă pe munții din Austria sau Italia, unde însă au descoperit un nou tip de schi – off-piste sau freeride. Puțini știu însă că sportul considerat nu de mult unul extrem, este practicat în România de cel puțin 50 de ani. 

  Unul dintre pionierii freeride-ului în România este Ion Trandafir, cel mai titrat sportiv român în această disciplină care a devenit între timp și sport olimpic: ”Schiul alpin s-a practicat din plin multe decade înainte de a apărea generația noastră, o mână de inși care am intrat în afara pârtiei mai serios, combinând virajele cu sărituri de pe stânci și cornișe. Prin pădure se schia și înainte de a propune freeride-ul în România, dar ocazional cu echipamentul de la acea vreme.”

  NE-AM APUCAT SĂ PARCURGEM TOATE PĂDURILE DIN POSTĂVARU ȘI MAI APOI AM TRECUT LA BÂLEA

  La fel ca filmele cu Jean-Claude van Damme, freeride-ul în adevăratul sens al cuvântului a ajuns în România prin intermediul casetelor video: ”Inspirați atât de filmele apărute la sfârșitul anilor ‘80, începutul anilor ‘90, cât și de sportivii din generațiile anterioare pe care îi vedeam primăvara sărind la acoperișul cabanei Vârful cu Dor sau schiind pe un picior prin pădure între cota 1400 și Sinaia, ne-am apucat să parcurgem toate pădurile din Postăvaru și mai apoi am trecut la Bâlea.”

  Ion a fost unul dintre acei copii care a încălțat clăpari înainte să meargă la școală: ”Mama a practicat schi fond la un nivel bun, iar familia Munteanu a fost de tradiție în schiul alpin românesc, frații și sora mamei mele fiind multipli campioni naționali și participând la Olimpiade. Am fost dat la club de la cinci ani și am iubit sportul ăsta de când m-am suit pe schiuri.”

  E MARE MODĂ SĂ SCHIEZI ÎN AFARA PÂRTIILOR

  Ca pionier al sportului în țară, el a avut ocazia să fie printre primii sportivi profesioniști din România sponsorizat de o companie internațională: ”Era încă o eră destul de romantică în momentul în care am intrat în concursuri. Am avut noroc să intru într-o echipă foarte puternică a acelei ere – Dynastar Germania și apoi Dynastar International. Aproape toți erau veniți din schi alpin. Se mergea foarte tare și hard-core. Nu mă simțeam sub nivelul lor, dar am avut de pierdut pentru că nu puteam să schiez volumul celor din țările alpine.”

  Cât despre ”trendul freeride” actual din România, Ion este de părerea că totul trebuie făcut cu multă, multă atenție: ”E mare modă să schiezi în afara pârtiilor, însă principală problemă pare a fi lipsa de nivel tehnic și cea în materie de safety-rescue a celor care practică. E un nivel foarte slab, nu numai în România, dar acești practicanți deschid o piață… Asta e.”

  De aceea, Ion recomandă mai ales părinților care vor să-și inițieze copiii în tainele schiului să acorde o mare atenție pregătirii tehnice. Astfel, vor avea mai puține griji în momentul în care cei mici vor descoperi la rândul lor fenomenul freeride: ”Le recomand să facă tehnică la modul foarte serios. Și abia după ce schiază corect pe pârtie să intre în off-piste.”


  Într-un an în care vacanțele de iarnă sunt mai incerte decât au fost cele de vară, Ion speră doar să reușească să se antreneze împreună cu fiii lui, la rândul lor practicanți de freeride: ”Pregătirea pre-sezon a fost bine făcută deocamdată. Sperăm să fie stațiunile deschise în Austria, pentru a ne putea antrena. Și dacă vor fi competiții, să participăm pentru a ne continua evoluțiile de anul trecut.”

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Legendele Toamnei – poveste de iarnă (episodul 2)

  Day III - Piata Arsă-Lacul Bolboci Peștera Locul ăsta consider că e Mecca ciclistilor sudiști, și nu numai, eu...

  ETTA Mundo – Earth Tour & Travelling Adventures

  Vacanța înseamnă multe lucruri și e diferită, în funcție de pasiuni și aptitudini. Pentru unii ea este sinonimă cu explorare și experiențe,...

  #DESTINAȚIEDESPORT – COMPLEX CHEILE GRĂDIȘTEI

  Când am ajuns prima dată la Cheile Grădiștei am avut senzația că am pătruns pe un platou de filmare și ne așteptam...

  Legendele Toamnei și pe unde mai pedalăm pe trainer în această iarnă

  Noiembrie, ultimul bal...aș schimba puțin titlul din perspectiva unui ciclist amator și i-aș zice Octombrie-Noiembrie, 2 luni de petreceri pe 2 roți...

  RECOMANDĂRI

  Primul pas pentru un triatlon extrem este să te așezi cu picioarele în apă rece și să citești povestea unui pasionat de...
  Vacanța înseamnă multe lucruri și e diferită, în funcție de pasiuni și aptitudini. Pentru unii ea este sinonimă cu explorare și experiențe,...
  Day III - Piata Arsă-Lacul Bolboci Peștera Locul ăsta consider că e Mecca ciclistilor sudiști, și nu numai, eu...

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.