vineri, mai 20, 2022

Cui îi pasă de Sibiu Cycling Tour când avem Turul Franței?

Pe repede înainte că s-a terminat Sibiu Cycling Tour și nu am celebrat și noi cum se cuvine acest eveniment major din partea asta a Europei, dar nu numai.
More

  DUMINICĂ MÂNCĂM ÎN SUFRAGERIE

  Nu mai ţin minte exact când a început tradiția. Ştiu doar că a fost la scurt timp după ce televiziunile din România au început să difuzeze cursele de Formula 1, iar în apartamentul cu două camere al familiei şi-a făcut apariţia un televizor color Panasonic, cu prea puţin inchi în diagonală, pe care doar tata avea voie să-l butoneze.

  MARELE CIRC INTRA ÎN CONFLICT CU MARELE PRÂNZ

  Deşi nimeni din familie nu fusese expus până atunci curselor automobilistice, noutatea lor ne-a făcut să le urmărim cu atenţie în fiecare duminică, odată la două săptămâni, încă de la primele difuzări. Chiar de la început parinţii mei şi-au dat seama că Marele Circ de pe micul ecran intră în conflict cu Marele Prânz din micul apartament. Duminica era una din puţinele zile (dacă nu chiar singura) când puteam să ne aşezăm cu toţii la masă şi să petrecem timp împreună.

  Prin urmare, au luat o decizie care de obicei era rezervată doar nopţilor de Revelion şi aniversărilor la care îşi făceau apariţia şi oaspeţi mai mult sau mai puţin invitaţi. În duminica unei curse de Formula 1, mâncăm în sufragerie! Astfel, masa din lemn extensibilă şi scaunele aferente erau aranjate în mijlocul sufrageriei și puţin câte puţin, masa se umplea apoi cu meniul zilei. De obicei mămăligă cu unt şi brânză, friptura cu cartofi prăjiţi şi salată şi un desert. 

  PRÂNZUL DIN DUMINICA CURSEI A FOST TRIBUNA CĂTRE UNELE DINTRE CELE MAI MARI BĂTĂLII DIN LUMEA SPORTULUI

  Încetul cu încetul, întreaga ceremonie a devenit din ce în ce mai bine coordonată. Ştiam exact când trebuie să începem aperitivul şi cât de mare trebuie să fie pauza dintre feluri astfel încât îngheţata sau dulcele de final să coincidă cu ultimele două – trei tururi dintr-un mare premiu şi festivitatea de premiere. De-a lungul anilor, prânzul din duminica cursei a fost tribuna către unele dintre cele mai mari bătălii din lumea sportului – Senna vs. Prost, Mansell vs. Hill, Schumacher vs. Hakkinen, dar şi schimbul cu noua generaţie (pe atunci) formată din piloţi precum Alonso sau Hamilton.

  CU TIMPUL, TRADIŢIA PRÂNZULUI A DEVENIT SĂPTĂMÂNALĂ

  De departe cea mai puternică amintire este legată de tragicul accident de la Imola al lui Senna, când noi, alături de întreaga lume, am privit fără cuvinte cum poate cel mai talentat pilot care a existat vreodată zace fără mişcare lângă monopostul făcut praf şi este apoi dus cu elicopterul la spital, unde este declarat mort. Unul din puţinele momente când am văzut-o pe mama cu lacrimi în ochi şi pe tata mut. Ani mai târziu aveam sa aflu că legătura este și mai puternică, deoarece sunt născut în aceeași zi cu pilotul brazilian.

  Cu timpul, tradiţia prânzului de duminică a devenit săptămânală, după ce ne-a prins şi virusul Campionatului Mondial de Motociclism. Spre bucuria mamei care adoră notele imnului Italiei, iar Valentino Rossi îi făcea negreșit o bucurie la aproape fiecare cursă. Pe noi, băieţii ne bucura cum se „certa” cu Max Biaggi pe pistă, ca apoi să celebreze victoria în moduri care mai de care mai trăsnite. 

  LEGĂTURA NU A MURIT, CI DOAR S-A TRANSFORMAT

  Plecarea noastră la facultate şi relocarea la Bucureşti a însemnat şi finalul tradiţiei de aproape 20 de ani. Lucrurile s-au potrivit cumva bine, pentru că Formula 1 devenise doar a umbră a ce a fost în anii ‘90 şi la începutul noului mileniu, iar Valentino Rossi nu mai câştiga cu aceeaşi frecvenţă ca în tinereţe (ba chiar deloc de ceva vreme încoace).

  Însă legătura prin sportul televizat a familiei nu a murit, ci doar s-a transformat. Pentru că în ultimii ani am început să comentez cu mama la telefon etape din Marile Tururi.

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Carpathia Trails – love at first run

  Ce a însemnat pentru mine Carpathia Trails 2019? A fost primul meu maraton montan unde m-am înscris folosind același principiu pe care...

  SportGuru şi Garmin România sponsorizează atleţii Federaţiei Române de Atletism cu ceasuri multisport Garmin

  24 de atleți ai Federației Române de Atletism cu înalte performanțe, alergători montani și de pistă, sunt sponsorizați de Garmin România și SportGuru,

  O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

  Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.

  Running back to life – Azuga Trail Race 2021 powered by JYSK

  Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…!

  RECOMANDĂRI

  Au trecut aproape trei luni, deja, de când sunt pierdut în “no bike’s land”, iar dacă ai urmărit precedentele două articole, înțelegi de ce găsirea unui nou armăsar nu este o sarcină atât de ușoară precum pare.
  Când vorbesc despre dragoste, oamenii se împart în general în două categorii: cei care cred că opusurile se atrag și cei care...
  Ruxandra, unul dintre oamenii care se ocupă de SportID, AfterRaceGames, dar mai ales de frati-miu, s-a tuns. Ca gest-simbol pentru despărțirea de 2020.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.