fbpx
sâmbătă, septembrie 30, 2023

Eu când vreau să înot, înot!

Scopul principal este să răspundem întrebării: unde înotăm în București?
More

  #HIDDENGEMS – FRAȚII TRANDAFIR, COPIII CARE ÎMBLÂNZESC PÂRTIILE SĂLBATICE

  Când tatăl tău este unul dintre pionierii schiului freeride din România, probabilitatea ca și tu să vrei să-i calci pe urme este foarte mare. Este cazul fraților Luca și Toma Trandafir, cei doi fii ai lui Ion Trandafir, cel mai titrat sportiv român în această disciplină. 

  NOI NU REALIZAM CĂ VREM DE FAPT SĂ CĂLCĂM PE URMELE LUI

  Nu pentru mult timp, însă, pentru că juniorii de 11 și 13 ani sunt pe drumul de a deveni unii dintre cei mai buni atleți pe care i-a avut sportul în întreaga lume: ”Prima dată când ne-am pus schiurile/clăparii în picioare nici nu știam ce facem cu adevărat, aveam doi-trei ani. Am continuat să ne ”antrenăm” de la doi ani în sus. Noi nu realizam că vrem de fapt să călcăm pe urmele lui. Aveam nouă-zece ani când ne-am dat seama că facem sport cu adevărat și nu este numai o luptă cu tatăl nostru.”

  Performanța pe schiuri înseamnă că Luca și Toma fac ceea ce le place. Fiecare coborâre este pentru ei un moment pe care îl trăiesc la maximum. Dar performanța cere și multe ore de antrenament: ”Cel mai fain la schi este satisfacția pe care o avem când schiem. Am ajuns la un anumit nivel la care ne simțim în stare să dăm maximum. Cu ajutorul tehnicii și al antrenamentelor de-a lungul anilor, am ajuns să schiem destul de bine și să avem bucuria că reușim orice ne propunem. Bineînțeles că există și părți neplăcute la sportul/schiul de performanță. Până nu demult, antrenamentele erau un stres pentru noi (cele fizice, pe uscat). Sunt destul de dese antrenamentele care ne displac, dar eu cel puțin am ajuns să îmi dau seama că sportul de performanță nu înseamnă numai plăcere, ci și multă muncă.”

  AM SCHIAT MULȚI MUNȚI ȘI MULȚI NE-AU PLĂCUT

  La începutul anului, cei doi frați au primit recompensa pentru orele de antrenament asidue. Luca a obținut locul întâi la competițiile NTC Youngstars Challenge (Germania) și French Freeride Junior Chamonix, iar Toma a urcat pe locul 3 la Oberstdorf și s-a clasat în top 10 la celelalte competiții: ”A rămas vie pofta de a face podiumuri. Acum sunt cel mai mare în categoria mea, sunt gata să bat la ei. Pentru Toma e valabil același lucru. Eu am scos rezultate în 2019 – 2020, acum e rândul lui să scoată România în evidență, pentru că eu s-ar putea să trec deja anul ăsta la următoarea categorie de vârstă.”

  Abia intrați în perioada adolescenței, Luca și Toma au schiat deja mai mulți munți decât unii dintre noi o vom face într-o viață întreagă: ”Nu cred că este un anumit munte care să ne fi rămas întipărit în memorie. Am schiat pe mulți munți și mulți ne-au plăcut. Dar unul care mi-au rămas mie în cap este Mont Blanc, pentru că acolo am dat bătaie tuturor francezilor ăia cu fițe de mari vedete.”

  LA ACEASTĂ CATEGORIE EXISTĂ ȘI UN CAMPION MONDIAL

  Totuși, lumea lor nu se învârte doar în jurul schiului. În timpul liber, cei doi frați au pasiuni specifice vârstei lor: ”Toma stă și studiază tot felul de biciclete, e hobby-ul lui. Eu stau și ascult muzică și mă uit la tavan. Din când în când, mai stau și pe calculator. Spre deosebire de restul copiilor din generația mea, eu nu mă joc pe calculator. Sunt pasionat de crearea site-urilor web, de tehnologia informației.”

  Însă chiar și în timpul liber, copiii rebeli ai schiului românesc sunt cu gândul la următorul concurs și următorul podium: ”Pandemia ne-a dat și încă ne dă multă bătaie de cap. Sperăm din tot sufletul să putem să participăm la competițiile din Freeride Junior Tour. Dacă reușim să ajungem la curse, atunci vom participa la cât mai multe cu putință. De anul acesta sau cel mult de anul viitor, voi trece la categoria U-16, unde este concurența mult mai mare. La această categorie există și un campion mondial. Iar target-ul nostru, al amândurora, este să ajungem nu numai la U-16 sau U-18, ci și la categoria seniori. Să câștigăm cât mai multe curse, să adunăm cât mai multe puncte, să ajungem cât mai departe. Pe scurt, să continuăm freeride-ul de performanță într-un ritm susținut.”

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  #Emigrantînsport – Copenhaga 

  Decizia de a te stabili în altă țară e complicată și vine la pachet cu o grămadă de schimbări pe toate planurile....

  #goldnumber experiences – Carpathia Trails

  Anul acesta Carpathia Trails s-a dat de 3 ori peste cap și s-a reinventat. Mai exact, organizatorii YoloEvents au conceput o cursă cu de toate pentru toți, încercând să-și îndeplinească dorința un pic nebună, și anume ca toată lumea să poată alerga pe munte.

  #POVEȘTIDEOAMENIMARI – Ciclism de șosea sau de canapea?

  Unii mănâncă ciclism pe pâine așezați confortabil în sufragerie. Aceștia sunt adevărații devoratori de mari tururi. Ei sunt o enciclopedie în materie...

  CE E BICICLETA ȘI DE UNDE VINE EA?

  În luna mai sărbătorim bicicleta prin #bikemonth, ocazia perfectă pentru a încuraja cât mai mulți oameni să pedaleze. Această lună aduce pe...

  RECOMANDĂRI

  Decizia de a te stabili în altă țară e complicată și vine la pachet cu o grămadă de schimbări pe toate planurile....
  Ioana este cunoscută de multă lume pentru orele de yoga inspiraționale, uneori transpirate, alteori relaxante pe care le predă în sală și, în ultima vreme, mai mult online, că așa cer timpurile.
  Chit că ne place să recunoaștem sau nu, ciclismul este unul dintre sporturile cele mai predispuse la accidentări, indiferent că vorbim de ciclism pe șosea sau MTB.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.