fbpx
joi, decembrie 1, 2022

Stații de autobuz sportive la Cluj

În timp ce anul pandemiei COVID ne limita tuturor libertatea de mișcare, la Cluj se deschidea, în toamna 2020, un proiect experimental – Biletul de Sănătate - care îi încuraja pe oameni să facă sport în timp ce așteptau autobuzul, recompensându-le exercițiile fizice cu bilete de călătorie free.
More

  ÎNCĂLŢĂRILE TALE ŞTIU CE AI FĂCUT ASTĂ-VARĂ. ŞI VARA DE DINAINTE.

  Şi îţi spun că cel mai probabil este momentul să le schimbi cu o pereche nouă, dacă nu ai făcut-o deja. Când vine vorba de alergare, încălţările sunt cea mai importantă componentă a echipamentului. Ele nu îţi asigură doar performanţa, ci şi protecţie în faţa accidentărilor, iar asta te va ajuta să alergi mai mulţi kilometri, mai des. 

  Robert Necula, alergător profesionist şi expert SportGuru, ne-a explicat de ce e important să contorizăm kilometri alergaţi şi câteva tipsuri despre cum să prelungim viaţa încălţărilor.

  PRODUCĂTORII DE ÎNCĂLŢĂRI NU ÎŢI VÂNEAZĂ PORTOFELUL

  Deşi poate părea că, la fel ca producătorii de gadgeturi, cei de încălţări de alergare vor să le schimbi în fiecare an, adevărul este că asemenea cauciucurilor de la maşină, ele se uzează şi îşi pierd din proprietăţi: „Uzura pantofilor este cât se poate de reală, ca la orice produs consumabil. În principiu este vorba de amortizarea lor, aceasta pierzându-se treptat, în funcție de uzura pe care o impune alegătorul. În medie, pantofii de alergare sunt buni pentru maximum 700 – 1000km. Dacă contorizezi numărul de kilometri parcurşi cu respectiva pereche, vei simţi cu siguranţă probleme după aceste cifre şi vei şti că trebuie schimbaţi.” 

  NU TE BAZA PE CIFRE, CI PE SIMŢURI

  Faptul că unii pantofi de alergare sunt garantaţi pentru 1000 de kilometri, nu înseamnă că nu se pot uza mai repede. Fiecare om aleargă diferit, ori multe teste făcute de producător sunt în condiţii de laborator, care nu se potrivesc cu borduri, suprafeţe dificile sau chiar variaţii mari de temperatură: „După o perioada vă este foarte ușor să simțiți chiar voi când se impune schimbarea pantofilor. Primul semn este rigiditatea lor.”

  AMÂNAREA SCHIMBĂRII POATE DUCE LA ACCIDENTĂRI

  Orice alergare făcută peste limita de rezistenţă a încălţărilor este una cu grad ridicat de risc, pe care nu mulţi îl conştientizează: „Accidentările sunt de multe tipuri. Dar cum se ajunge la ele? Lipsa amortizării din pantofi face ca toată presiunea pusă pe picioare să fie preluată de muşchi – să te încarci muscular, cum spunem noi. Ulterior, tendoanele și articulațiile să nu mai aibă protecție din partea acestora.”

  PRELUNGEŞTE VIAŢA ÎNCĂLŢĂRILOR PREFERATE

  Ai găsit perechea de încălţări care ţi se potriveşte „mânuşă” pe picior? Poţi să-i prelungeşti viaţa aducându-i companie. Chiar dacă necesită o investiţie iniţială mai mare, metoda „celor două perechi” are avantajele sale: „Sunt mai multe criterii de care putem ţine cont atunci când ne gândim la aceasta problemă – necesitatea a minimum două perechi de pantofi de alergare. Unul este acela că  în concurs, este preferabil să utilizăm un pantof „Fast” (170-250g) pentru a obține minimum performanţele din antrenamente, acolo unde de cele mai multe ori folosim variante mai grele (260-310g).

  AI GRIJĂ PENTRU CE SUNT GÂNDITE ÎNCĂLŢĂRILE

  Nu toţi pantofii de alergare sunt făcuți la fel. Un alt motiv pentru care este bine să avem cel puţin două perechi este că cei pentru antrenamente nu este indicat să-i folosim în curse şi nici invers: „Trebuie să ne raportam la greutate. În 95% din cazuri găsim pantofi de antrenament ce nu pot fi folosiți în competiții.”

  ALEGERILE LUI ROBERT PENTRU 2021

  “Anul acesta, deși nu au fost foarte multe competiții la nivel global, producătorii au lansat variante fabuloase pe pantofi de alergare precum: Mizuno Wave Sky Neo, Saucony Endorphin Pro, Hoka Carbon Rocket, Adidas Adizero Pro, Nike Alphafly. Personal, aștept cu nerăbdare un produs de la Hoka; X Rocket.

  https://emea.mizuno.com/eu/en-ro/wave-sky-neo/J1GC2034-aw20.html

  https://www.saucony.com/en/endorphin-pro/44571M.html

  https://www.hokaoneone.eu/en/gb/unisex/evo-carbon-rocket/1100049.html

  https://www.adidas.com/us/adizero-pro-shoes/FW9604.html

  https://www.nike.com/ro/running/alphafly

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Cu Oakley pe ei – shop-in-shop la Sportguru

  Eram la schi în primii ani, când de-abia mă împrieteneam cu zăpada și clăparii. Era și așa destul de greu spre imposibil...

  xTRI – Ep.1: Cu inima, mintea și suporterii la lucru

  Ce este un xTri? Un xTri este o cursă de triatlon extrem, datorită sau din cauza:-)  dificultății probelor sportive. Distanța parcursă este...

  #CUMSĂ – ATUNCI CÂND ACEL CEVA DIN TINE SE REVOLTĂ

  Triatlonul nu este doar despre kilometri, watti, cadență, VO2max, zone de puls sau poze cu oameni care trec linia de sosire zâmbitori....

  CE E IRONMAN ȘI DE UNDE VINE EL?

  Pentru unii IronMan e un super-erou, personaj de benzi desenate și film. Pentru alții e și super-erou și vis.

  RECOMANDĂRI

  Iată-ne aici.  A fost mai ușor decât ne așteptam și în același timp, parcă foarte greu. Mai ales pentru...
  Vremea în Finlanda, în timpul acestei luni, bate la cur depresia și orice altă emoție care se dă mare cu negativitatea ei. E ceva de nedescris, prin apăsarea, Kafkianismul și tăcerea care o-nsoțesc.
  Datorită Simonei Halep, tenisul a cunoscut o renaștere printre iubitorii de sport din România. Putem spune de altfel că asistăm la un adevărat ”fenomen Halep”, asemănător cu cel pe care l-a avut și gimnastică la sfârșitul anilor ‘80, începutul anilor ‘90.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.