luni, septembrie 27, 2021

LIONHEART 2020 – O ÎNTRECERE CU DEMONI, CU SINE ȘI CU “PRIETENI”

3000 de metri. Mă uitam la balizele alea, ultimele două parcă erau în Turcia, așa de departe păreau.
More

  Low sugar & high energy team Changing Diabetes

  Vă amintiți călătoria bolului alimentar? În tractul digestiv, carbohidrații ingerați sunt transformați în glucoză care e apoi absorbită în fluxul sanguin prin intestinul subțire. În acest moment intervine insulina, hormon eliberat de celulele beta Langerhans din pancreas, care transformă zahărul în energie, controlând astfel cantitatea de glucoză din sânge.

  In diabetul de tip 1 (care reprezintă aproximativ 10% din afecțiunile diabetice, numit și diabet zaharat insulino-dependent, diabet juvenil sau diabet zaharat precoce), organismul nu produce insulină.

  Pe lângă regim alimentar și medicație, tratamentul are o foarte importantă componentă de activitate fizică

  Adoptarea unui stil de viață sănătos din care sportul să nu lipsească, face obiectul educației pe care pacientul cu diabet de tip 1 trebuie sprijinit să o primească. 

  Despre cum s-au gândit niște entuziaști să inspire persoane diagnosticate cu diabet zaharat din întreaga lume, am stat de vorbă cu Ionuț Drăgan – ASOCIAȚIA SPORTS & DIABETES

  Când și cum a luat naștere proiectul Changing Diabetes?

  Totul a început în 2013, într-o noapte de decembrie, când un prieten mi-a trimis o fotografie cu un ciclist care avea inscripționat pe echipament „Changing Diabetes”. 

  A urmat o noapte lungă de căutări în care am descoperit echipa Team Novo Nordisk

  Este vorba de o echipă profesionistă de ciclism, formată din persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 1 care, prin activitatea lor, inspiră persoane din lumea întreagă, diagnosticate cu această afecțiune. M-au motivat atât de mult, încât mi-am dorit să fac și eu asta în România. Așa că am cumpărat un echipament de ciclism de la ei și în următorul sezon am participat la majoritatea competițiilor de ciclism, purtându-l cu mândrie.

  In anul 2016, am înființat Sports & Diabetes, echipă formată din sportivi amatori, diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 și prima noastră echipă de triatlon ștafetă, formată din Dana, care făcea proba de alergare, Cosmin proba de înot și eu (Ionuț) proba de bicicletă.

  În anul 2017, am fondat Asociația Sports & Diabetes.

  Câți sportivi sunt implicați în proiect și care sunt sporturile practicate?

  În momentul de față, echipa este formată din 16 membri și este în continuă dezvoltare. Participăm la diverse competiții de ciclism, alergare, duatlon și triatlon. La aceste competiții participăm în echipă sau individual.

  Ce înseamnă parteneriatul cu Novo Nordisk? Se extinde și către echipa de ciclism pe care aceștia o sponsorizează? 

  Novo Nordisk România este principalul nostru susținător și asta înseamnă foarte mult pentru noi. Înseamnă încredere, motivație și suport, pentru ca noi să ne putem continua activitatea, atât pe partea sportivă, cât și pentru proiectele educative. 

  Ce înseamnă pregătirea și competițiile pentru un sportiv amator cu diabet?

  Nu există doar o perioadă din an în care ne antrenăm. Indiferent de sezon, antrenamentele noastre sunt constante. 

  Sportul ne ajută foarte mult în gestionarea afecțiunii noastre

  Intr-adevăr, atunci când ieșim să facem mișcare, trebuie să ținem cont de foarte multe lucruri, absolut necunoscute pentru un sportiv care nu suferă de diabet. De exemplu: măsurarea glicemiei înainte și în timpul antrenamentelor, asigurarea că nu avem insulină activă în corp și dacă este cazul, să consumăm carbohidrați pentru a evita hipoglicemia și pentru a ne duce antrenamentul la bun sfârșit.

  Cum ajută sportul un bolnav de diabet?

  Activitatea fizică este foarte importantă pentru oricine, însă pentru o persoană care suferă de diabet este absolut necesară. 

  În primul rând, ne ajută la scăderea semnificativă a necesarului de insulină, reduce nivelul glicemiei și a tensiunii arteriale, creșterea puternică a HDL-Colesterolului (colesterol bun) – factor de protecție cardiovascular global (doar sportul poate duce la creșteri semnificative ale acestuia), reducerea riscului de complicații cauzate de diabet, scăderea și menținerea greutății.

  Aveți anumite performanțe cu care vă mândriți în mod deosebit?

  Câteva din performanțele cu care mă mândresc sunt terminarea competiției Carpathian MTB Epic în 2019, una dintre cele mai grele competiții de mountain bike pe etape din România, însumând în cele 4 zile de concurs, 154 km cu 6200 m diferență de nivel. Totodată, alături de echipă, am obținut locul 1 la  Duatlon Buftea în 2017 și locul 3 în 2019, ambele la categoria ștafetă mixt.

  Din echipă pot face parte și oameni care nu au probleme de sănătate, dar vor să susțină cauza voastră?

  În echipă sunt acceptate doar persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 1.

  Prin ce alte metode vă pot susține cei care vor să vă ajute?

  Cei care vor să ne susțină pot face donații în contul asociației Sports & Diabetes, iar firmele pot directiona 20% din impozitul pe profit și respectiv până la 3,5 % din impozitul pe venit pentru persoanele fizice.

  Recente

  Jocurile olimpice de vară 2020 – cifre, picături de sudoare și curiozități

  Chiar dacă nu ești pasionat de sport, tot găsești ceva cu care să vibrezi când e vorba de unul dintre cele mai...

  A different kind of challenge, Teleferic Challenge Road Grand Tour

  Pentru unii RGT nu mai are nevoie de nicio prezentare, lor le este suficient calendarul competițional actualizat.

  Corcova Trail Race – un concurs 5 în 1

  Ar putea părea o discuție premergătoare unui bal mascat și totuși nu e în totalitate neadevărat.

  Low sugar & high energy team Changing Diabetes

  Vă amintiți călătoria bolului alimentar? În tractul digestiv, carbohidrații ingerați sunt transformați în glucoză care e apoi absorbită în fluxul sanguin prin intestinul subțire.

  RECOMANDĂRI

  Emoțiile au început imediat ce am zis da. Frica mea de înălțime nu se dezminte nici aici, însă a durat fix 5...
  Mulți dintre noi visează la acel moment când vom lăsa în spate viața agitată de la oraș, ca să ne urmăm cu adevărat visul.
  Cu toții ne dorim să alergăm prin parc, pe munte sau pe plajă alături de prietenul necuvântător al familiei, însă foarte puțini dintre noi se pot bucura de aceste momente frumoase, din cauza fricii că Grivei va fugi de lângă noi și se va accidenta sau va accidenta pe altcineva.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.