fbpx
joi, decembrie 1, 2022

O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.
More

  MĂNÂNCI CA SĂ FACI SPORT SAU FACI SPORT CA SĂ MĂNÂNCI? – INTERVIU CU PETRE DUMITRU, PROPRIETAR TRATTORIA LA FRESCA

  Alimentația sănătoasă și sportul sunt două dintre cele mai importante ingrediente pentru o viață împlinită. Majoritatea reușește să respecte regulile, însă rareori deodată. Petre, în schimb, nu are de ales. 

  ANTRENORII NE PRIMEAU ȘI NE DĂDEAU O ȘANSĂ

  Asta pentru că îi place sportul la fel de mult ca mâncarea bună. Cele două pasiuni nu au fost, însă, mereu pe același plan: “Cred că dragostea pentru sport a fost dintotdeauna. Copilăria mea a fost în jurul Stadionului Național, puteam merge să ne înscriem la toate sporturile care se desfășurau în incinta acelei imense baze sportive și să știi că antrenorii ne primeau și ne dădeau o șansă.”

  Abia odată cu adolescența, Petre a descoperit și cealaltă pasiune care va ajunge să îi definească maturitatea – mâncarea  bună, pregătită de mama: “Era o gospodină desăvârșită. Îmi aduc aminte că am reînceput să fac sport în momentul în care depășisem greutatea de 106 kg, la o înălțime de 176 cm. Chiar nu mai suportam senzația dată de kilogramele în plus.”

  RESTAURANTUL M-A AJUTAT ENORM ÎN VIAȚA DE SPORTIV AMATOR

  Din dușmani care se luptau pentru inima lui Petre, sportul și mâncarea au ajuns să fie aliați care îl ajută să fie în cea mai bună formă fizică a vieții lui, în același timp ajutându-l să obțină o disciplină care să îi permită să aibă succes pe toate planurile: “Meseria de proprietar de restaurant și pasiunea pentru sport cred că se îmbină perfect. Sportul atunci când îl practici cu regularitate îți creează o disciplină pe care o aplici și în viața de zi cu zi, atât în plan personal, cât și în afaceri. Pe de altă parte, restaurantul m-a ajutat enorm în viața de sportiv amator. După cum știi, nutriția este importantă în îndeplinirea obiectivelor dorite. Este un câștig și un confort foarte mare ca după un antrenament greu să știi că ai la dispoziție tot ce îți trebuie din punct de vedere nutrițional pentru a te recupera mai ușor.”

  CÂND TE AFLI LA STARTUL UNEI CURSE, NU O FACI CU GÂNDUL SĂ ABANDONEZI

  Un câștig pe care Petre nu uită în nici o zi să îl aprecieze la adevărata lui valoare chiar dacă, la fel ca în cazul sportului, nu poate defini cu exactitate de ce: “Îmi place mult să fac sport. Nu pot spune că este ceva anume care mă face să fac sport. Cred că toate avantajele pe care ți le dau momentele dinainte și după un antrenament sau un concurs terminat, mai ales dacă-l închei așa cum ți-ai dorit.”

  În mod ironic, cea mai grea cursă pe care Petre încă se luptă să o termine așa cum și-a propus este pe plan profesional. Pandemia a afectat industria HORECA în toată lumea, iar România nu a fost o excepție: “Într-adevăr, 2020 a fost un an destul de greu. Încerc să abordez provocările din acest an, ca pe o cursă grea de ultramaraton. Când te pui la startul unei curse, nu te pui cu gândul că la unul dintre checkpointuri să abandonezi, te pui la start cu gândul că orice s-ar întâmpla, termini cursa și faci asta în așa fel încât să ajungi cât mai în față. Cam aceeași abordare o am și față de viață, respectiv față de beleaua asta prin care trecem acum. De la 2021 aștept să se încheie această pandemie și restul lucrurilor să o ia pe un făgaș fără restricții atât de mari. Am mai multe concursuri la care îmi doresc să ajung, dar în mod special Ultratrail du Mont Blanc, Western States.”

  Așadar, ce preferă un proprietar de restaurant, pasionat de sport atunci când face carb-loading, de exemplu: “Cel mai mult pentru carb-loading folosesc rețete pe bază de orez sălbatic și paste din făină integrală sau paste de casă.”

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Cu Oakley pe ei – shop-in-shop la Sportguru

  Eram la schi în primii ani, când de-abia mă împrieteneam cu zăpada și clăparii. Era și așa destul de greu spre imposibil...

  xTRI – Ep.1: Cu inima, mintea și suporterii la lucru

  Ce este un xTri? Un xTri este o cursă de triatlon extrem, datorită sau din cauza:-)  dificultății probelor sportive. Distanța parcursă este...

  #CUMSĂ – ATUNCI CÂND ACEL CEVA DIN TINE SE REVOLTĂ

  Triatlonul nu este doar despre kilometri, watti, cadență, VO2max, zone de puls sau poze cu oameni care trec linia de sosire zâmbitori....

  CE E IRONMAN ȘI DE UNDE VINE EL?

  Pentru unii IronMan e un super-erou, personaj de benzi desenate și film. Pentru alții e și super-erou și vis.

  RECOMANDĂRI

  Eram la schi în primii ani, când de-abia mă împrieteneam cu zăpada și clăparii. Era și așa destul de greu spre imposibil...
  Vremea în Finlanda, în timpul acestei luni, bate la cur depresia și orice altă emoție care se dă mare cu negativitatea ei. E ceva de nedescris, prin apăsarea, Kafkianismul și tăcerea care o-nsoțesc.
  Datorită Simonei Halep, tenisul a cunoscut o renaștere printre iubitorii de sport din România. Putem spune de altfel că asistăm la un adevărat ”fenomen Halep”, asemănător cu cel pe care l-a avut și gimnastică la sfârșitul anilor ‘80, începutul anilor ‘90.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.