fbpx
luni, iunie 5, 2023

Legendele Toamnei și pe unde mai pedalăm pe trainer în această iarnă

Noiembrie, ultimul bal...aș schimba puțin titlul din perspectiva unui ciclist amator și i-aș zice Octombrie-Noiembrie, 2 luni de petreceri pe 2 roți...
More

    PROSTIA ŞI FUDULIA COSTĂ

    Apariţia costumelor întregi de înot pentru bărbaţi, la începutul anilor 2000, a reprezentat o adevărată revoluţie pentru nataţia de înaltă performanţă. În frunte cu australianul Ian Thorpe, ele au schimbat în mod radical sportul, după ce au dus la doborârea pe bandă rulantă a unui număr uriaş de recorduri mondiale. Atât de multe încât, la finalul primului deceniu al noului mileniu, Federaţia Internaţională a hotărât ca ele să fie considerate o formă de dopaj tehnologic şi le-a interzis complet din orice competiţie. 

    NUTREAM ÎNTR-UN COLŢ DE MINTE CĂ VOI AJUNGE UN ÎNOTĂTOR DE TALIE MONDIALĂ

    Perioada lor de vârf a coincis cu anii în care eu încă mergeam de două ori pe zi la antrenamente în bazinul Liceului cu Program Sportiv din Brăila şi încă nutream într-un colţ de minte că voi ajunge un înotător de talie mondială.

    Naivitatea, ca să nu spun direct prostia vârstei, m-a făcut să cred că modul de a-mi îndeplini visul nu este să muncesc mai mult, ci să îmi cumpăr şi eu un astfel de costum, care se va potrivi perfect talentului meu înnăscut. Degeaba s-au chinuit părinţii mei să îmi explice că nu am nevoie de aşa ceva pentru a ajunge departe. La fiecare concurs simţeam că pierd secunde preţioase doar pentru că nu am şi eu un costum întreg. A devenit o obsesie care îmi consuma zilele şi nopţile şi o sursă de neîncredere în forţele proprii. 

    URMĂTOARELE CONCURSURI LA CARE AM PARTICIPAT AU FOST UN EŞEC TOTAL

    Părinţii au cedat insistenţelor şi au cheltuit o sumă considerabilă pentru ca fiul cel mic să beneficieze de toate şansele de a-şi îndeplini visul. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni când voi spune că următoarele concursuri la care am participat cu acel costum au fost un eşec total. 

    Costumul nu numai că mi-a stricat complet tehnica, pe care am reuşit să o recuperez cu mari eforturi, dar m-a făcut să nu mai pun atât de mare preţ pe antrenamente pentru că aveam impresia că el ţine locul orelor în şir petrecute în bazin.

    Când  într-un final am avut curajul să recunosc că am făcut o greşeală şi că în acea etapă a dezvoltării mele nu aveam nevoie decât de multă muncă şi dedicare, am simţit o eliberare uriaşă. Şi o motivaţie în plus să dovedesc de ce sunt în stare. Imediat după acel an de coşmar am obţinut cele mai bune rezultate ale mele.  

    ÎN LOC SĂ MĂ BUCUR DE EXPERIENŢĂ ŞI DE PRIETENI, MĂ FRUSTRAM

    Dar cum cine nu învaţă din istorie, e blestemat să o repete, am făcut aceeaşi greşeală şi ani mai târziu când m-am reapucat de sport – maratoane şi triatloane. Nu conta că nu ieşeam deloc la alergat sau biciclit, le duceam cu greu la final pentru că nu aveam echipamentul potrivit. Şi din nou, în loc să mă bucur de experienţă şi de prieteni, mă frustram.

    Din nou a fost nevoie să-mi dau seama că dacă vreau ceva, trebuie să lupt pentru asta, nu să caut scurtături costisitoare, din toate punctele de vedere. 

    Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
    Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

    Recente

    CE E BICICLETA ȘI DE UNDE VINE EA?

    În luna mai sărbătorim bicicleta prin #bikemonth, ocazia perfectă pentru a încuraja cât mai mulți oameni să pedaleze. Această lună aduce pe...

    #POVEȘTIDEOAMENIMARI – ep.3 „The” Icon xTri 2019

    Nu e Icon ci "The" Icon, pentru că acest concurs poate fi sinonim cu etalonul în triatlon extrem. Icon...

    #CUMSĂ – te îndrăgostești de alergare

    Pentru cei mai mulți dintre noi alergarea nu e chiar o plăcere, e mai mult un elixir a cărui ingerare are mai...

    Poveste despre cum m-au ajutat cârjele să fac primul triatlon

    Relația mea cu sportul a început târziu, pe la 36 de ani, vârstă la care capacitatea de învățare nu e chiar praf,...

    RECOMANDĂRI

    După dezamăgirea anulării competiției din Japonia din cauza pandemiei și infectarea cu noul coronavirus la finalul lui 2020, lucrurile au revenit pe făgașul normal în 2021 pentru Robert Glință.
    În lumea sportului de performanță se întâmplă foarte rar ca fiul/fiica unui mare sportiv să reușească să-i calce pe urme în aceeași disciplină.

    Abonare la newsletter

    Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.