fbpx
joi, octombrie 6, 2022

Transfăgărășan și piticul adormit

E suficient să răsfoiești internetul, Netflixul sau revistele de modă și îți dai seama că sunt în vogă super-eroii. Și îți vine...
More

  SAGAN – LEUL CARE NU VREA SĂ FIE REGE

  În filmul de animație Lion King, din 1994, puiul de leu Simba, fiul regelui Mufasa și al reginei Sarabi, este prezentat animalelor din savană ca viitorul rege, ce va guverna asupra lor, odată ce se va maturiza. Drumul spre tron nu este ușor pentru că fratele mai mic al lui Mufasa, Scar, vrea să-i fure coroana. Pentru asta, îl trimite pe Simba într-o serie de încercări aproape imposibile, un drum al inițierii din care Simba iese mai puternic și îi ia locul tatălui său nu doar ca urmaș al acestuia, ci și ca un conducător călit în bătălie și în căile vieții.

  Peter Sagan a ajuns în lumea ciclismului fără “sânge albastru”, spre deosebire de cea mai nouă senzație a sportului, Mathieu van der Poel. Cel mai mic dintre patru frați, Peter este fiul proprietarilor unui mic magazin din Zilina, unde la vârsta de nouă ani a început să practice ciclismul la clubul din oraș. Tot acolo a început să-și construiască mitul. A câștigat cupa Slovaciei la MTB cu bicicleta surorii sale, după ce a vândut-o pe a lui și nu a primit în timp util una nouă din partea sponsorului.

  În 2008 avea să câștige Cupa Mondială de Juniori la MTB, pentru ca în 2009 să semneze primul său contract de rutier profesionist. A dat probe pentru celebra echipă Quick-Step, care nu l-a refuzat, ajungând în cele din urmă la Liquigas-Doimo. De atunci, cum se spune, restul e istorie. Victorii de etapă în toate cele trei mari tururi, de șapte ori câștigător al tricoului verde din Turul Franței, trei titluri mondiale consecutive, doua victorii în clasicele de primăvară – Turul Flandrei în 2016 și Paris – Roubaix în 2018.

  Până la sosirea în peisaj a puștilor teribili – van der Poel, van Aert sau Alaphilippe – Sagan era văzut ca cel mai mare talent din istoria recentă a sportului. În ciuda numărului uriaș de victorii și rezultate extraordinare, cariera sa de până acum este privită de experți ca un potențial uriaș neîndeplinit, din cauza singurei victorii în Clasice, în timp ce Cancellara de exemplu are trei doar în Paris – Roubaix.

  Pentru mine, Sagan a fost mereu un simplu pasager în drumul spre cărțile de istorie ale ciclismului. Un personaj tragic al sportului. Aruncat de foarte tânăr pe drumul inițiatic al legendelor pedalelor, asemeni lui Simba, și el a reușit să treacă peste orice încercare și să câștige coroana pe care mulți alții predestinați să o facă nu au reușit. Pentru Sagan, însă, acesta nu a părut să fie niciodată scopul final. Multă vreme un măscărici al plutonului, slovacul arăta de parcă încerca să facă față presiunii prin atitudine de adolescent rebel. Un mecanism de apărare, poate. Nu că ar fi fost vreodată afectat de așteptările pe care criticii și experții le-au pus pe umerii lui. Dimpotrivă, fiecare nereușită, din Clasicele de Primăvară cel puțin, era dată uitării imediat după conferința de presă în care răspundea senin și sincer oricărei întrebări.

  Sagan nu a fost niciodată tipul de ciclist pentru care sportul înseamnă totul. Ci mai degrabă, un om pe care sportul îl ține de la menirea lui adevărată. Care o fi aceea, nici el nu cred că știe. Sagan nu s-a lăsat folosit de ciclism. Sagan s-a folosit de ciclism. Conștient de talentul și statutul său, oricât de profesionist încearcă să apară acum la maturitatea pe care vârsta și transformarea în părinte ți-o dau, e mai clar ca oricând că nu a vrut niciodată să fie regele plutonului, chiar dacă alții l-au încoronat pe merit.

  Sosirea leilor tineri, Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe, este o binecuvântare pentru regele îmbătrânit înainte de vreme. Sagan nu a fost niciodată predestinat să fie Simba. El este prințul Mishkyn, Idiotul lui Dostoyevsky.

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  CE E IRONMAN ȘI DE UNDE VINE EL?

  Pentru unii IronMan e un super-erou, personaj de benzi desenate și film. Pentru alții e și super-erou și vis.

  Când mami aleargă. Copiii sunt extrem de pricepuți în a urma exemple.

  Se spune că obiceiurile bune se învață acasă. Sau în copilărie. La mine nu a ținut asta.

  Creativitatea se naște din haos și se hrănește cu disciplină

  Aici la Sport ID ne zbenguim pe terenul de joacă al oamenilor sportivi și ne-sportivi, antrenați la minte și cu aspirație către...

  Camino de Santiago sau 800 km de gânduri

  Căutarea de sine a omului îmbracă multiple forme de mii de ani, de la stat în pustietate până la escaladat munți sau...

  RECOMANDĂRI

  Ce a însemnat pentru mine Carpathia Trails 2019? A fost primul meu maraton montan unde m-am înscris folosind același principiu pe care...
  Chiar dacă sezonul la biciclit s-a deschis de ceva timp, dependența de virtual cycling este incurabilă și încă mă încăpățânez să-mi închid temporar abonamentul pe platforma de ciclism virtual.
  Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…!

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.