joi, mai 6, 2021

Stații de autobuz sportive la Cluj

În timp ce anul pandemiei COVID ne limita tuturor libertatea de mișcare, la Cluj se deschidea, în toamna 2020, un proiect experimental – Biletul de Sănătate - care îi încuraja pe oameni să facă sport în timp ce așteptau autobuzul, recompensându-le exercițiile fizice cu bilete de călătorie free.
More

  SAGAN – LEUL CARE NU VREA SĂ FIE REGE

  În filmul de animație Lion King, din 1994, puiul de leu Simba, fiul regelui Mufasa și al reginei Sarabi, este prezentat animalelor din savană ca viitorul rege, ce va guverna asupra lor, odată ce se va maturiza. Drumul spre tron nu este ușor pentru că fratele mai mic al lui Mufasa, Scar, vrea să-i fure coroana. Pentru asta, îl trimite pe Simba într-o serie de încercări aproape imposibile, un drum al inițierii din care Simba iese mai puternic și îi ia locul tatălui său nu doar ca urmaș al acestuia, ci și ca un conducător călit în bătălie și în căile vieții.

  Peter Sagan a ajuns în lumea ciclismului fără “sânge albastru”, spre deosebire de cea mai nouă senzație a sportului, Mathieu van der Poel. Cel mai mic dintre patru frați, Peter este fiul proprietarilor unui mic magazin din Zilina, unde la vârsta de nouă ani a început să practice ciclismul la clubul din oraș. Tot acolo a început să-și construiască mitul. A câștigat cupa Slovaciei la MTB cu bicicleta surorii sale, după ce a vândut-o pe a lui și nu a primit în timp util una nouă din partea sponsorului.

  În 2008 avea să câștige Cupa Mondială de Juniori la MTB, pentru ca în 2009 să semneze primul său contract de rutier profesionist. A dat probe pentru celebra echipă Quick-Step, care nu l-a refuzat, ajungând în cele din urmă la Liquigas-Doimo. De atunci, cum se spune, restul e istorie. Victorii de etapă în toate cele trei mari tururi, de șapte ori câștigător al tricoului verde din Turul Franței, trei titluri mondiale consecutive, doua victorii în clasicele de primăvară – Turul Flandrei în 2016 și Paris – Roubaix în 2018.

  Până la sosirea în peisaj a puștilor teribili – van der Poel, van Aert sau Alaphilippe – Sagan era văzut ca cel mai mare talent din istoria recentă a sportului. În ciuda numărului uriaș de victorii și rezultate extraordinare, cariera sa de până acum este privită de experți ca un potențial uriaș neîndeplinit, din cauza singurei victorii în Clasice, în timp ce Cancellara de exemplu are trei doar în Paris – Roubaix.

  Pentru mine, Sagan a fost mereu un simplu pasager în drumul spre cărțile de istorie ale ciclismului. Un personaj tragic al sportului. Aruncat de foarte tânăr pe drumul inițiatic al legendelor pedalelor, asemeni lui Simba, și el a reușit să treacă peste orice încercare și să câștige coroana pe care mulți alții predestinați să o facă nu au reușit. Pentru Sagan, însă, acesta nu a părut să fie niciodată scopul final. Multă vreme un măscărici al plutonului, slovacul arăta de parcă încerca să facă față presiunii prin atitudine de adolescent rebel. Un mecanism de apărare, poate. Nu că ar fi fost vreodată afectat de așteptările pe care criticii și experții le-au pus pe umerii lui. Dimpotrivă, fiecare nereușită, din Clasicele de Primăvară cel puțin, era dată uitării imediat după conferința de presă în care răspundea senin și sincer oricărei întrebări.

  Sagan nu a fost niciodată tipul de ciclist pentru care sportul înseamnă totul. Ci mai degrabă, un om pe care sportul îl ține de la menirea lui adevărată. Care o fi aceea, nici el nu cred că știe. Sagan nu s-a lăsat folosit de ciclism. Sagan s-a folosit de ciclism. Conștient de talentul și statutul său, oricât de profesionist încearcă să apară acum la maturitatea pe care vârsta și transformarea în părinte ți-o dau, e mai clar ca oricând că nu a vrut niciodată să fie regele plutonului, chiar dacă alții l-au încoronat pe merit.

  Sosirea leilor tineri, Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe, este o binecuvântare pentru regele îmbătrânit înainte de vreme. Sagan nu a fost niciodată predestinat să fie Simba. El este prințul Mishkyn, Idiotul lui Dostoyevsky.

  Răzvan Lupu
  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Stații de autobuz sportive la Cluj

  În timp ce anul pandemiei COVID ne limita tuturor libertatea de mișcare, la Cluj se deschidea, în toamna 2020, un proiect experimental – Biletul de Sănătate - care îi încuraja pe oameni să facă sport în timp ce așteptau autobuzul, recompensându-le exercițiile fizice cu bilete de călătorie free.

  These Boots Are Made For Walking 202,1k. Povestea celor 202,1 kilometri parcurși în 48 de ore la Humans Walkathon

  Pe 19 martie s-a dat startul celor mai altruiști pași la Humans Walkathon, o călătorie caritabilă dedicată strângerii de fonduri pentru copiii din Autism Voice.

  ROBERT GLINȚĂ, ÎN LINIE DREAPTĂ CU PREGĂTIREA PENTRU JOCURILE OLIMPICE

  După dezamăgirea anulării competiției din Japonia din cauza pandemiei și infectarea cu noul coronavirus la finalul lui 2020, lucrurile au revenit pe făgașul normal în 2021 pentru Robert Glință.

  LIONHEART 2020 – O ÎNTRECERE CU DEMONI, CU SINE ȘI CU “PRIETENI”

  3000 de metri. Mă uitam la balizele alea, ultimele două parcă erau în Turcia, așa de departe păreau.

  RECOMANDĂRI

  Când au avut curaj să pună bazele unui club de baschet, în 2019, Florentina Uță și Cecilia Ionescu nu s-au gândit nici...
  Vă mai amintiți cum a început totul? 16 martie 2020. Pentru mulți dintre noi s-a transformat în prima zi dintr-o nouă viață.
  Povestea începe cu mulți ani în urma. Eram prin liceu, abia intrată într-o gașcă faină de oameni veseli și dornici de aventură, ca de altfel toți copiii în preajma acelei vârste.

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.