joi, mai 19, 2022

Stații de autobuz sportive la Cluj

În timp ce anul pandemiei COVID ne limita tuturor libertatea de mișcare, la Cluj se deschidea, în toamna 2020, un proiect experimental – Biletul de Sănătate - care îi încuraja pe oameni să facă sport în timp ce așteptau autobuzul, recompensându-le exercițiile fizice cu bilete de călătorie free.
More

  SPUNE-MI CE CULOARE ÎȚI PLACE CA SĂ-ȚI SPUN DE CE A AJUNS PE TRICOUL DE CICLISM

  Ciclismul este poate unicul sport din lume în care dacă ești lider într-o cursă, ”câștigi” dreptul de a te îmbrăca diferit față de colegii tăi de echipă. De parcă faptul că este singurul sport individual, de echipă, nu era suficient. Totuși, trebuie să recunoaștem că tricourile galben, alb cu buline roșii sau roz dau un farmec aparte sportului pe care îl îndrăgim cu toții.

  Iată povestea din spatele celor mai emblematice obiecte de vestimentație din lumea sportului.

  TRICOUL GALBEN

  Este acordat liderului clasamentului general din Turul Franței, încă din anul 1919. Iar francezul Eugen Cristophe este primul ciclist care l-a îmbrăcat. În ceea ce privește culoarea, ea a fost aleasă să reflecte paginile galbene ale revistei L’Auto, organizatorul din acea vreme a turului. Deși este recunoscut în lumea întreagă, tricoul galben nu este marcă înregistrată, motiv pentru care poate fi folosit și în alte tururi, inclusiv în cel al României.

  TRICOUL ALB CU BULINE ROȘII

  Este acordat liderului clasamentului cățărătorilor din Turul Franței. Deși clasamentul a fost stabilit pentru prima orară în 1933, primul tricou alb cu buline roșii a fost acordat abia în 1975 olandezului Joop Zoetemelk. Culorile au fost decise de sponsorul Chocolat Poulain, companie ale cărei produse erau ambalate într-o hârtie albă cu buline roșii. Deși producătorul de ciocolată nu mai sponsorizează clasamentul cățărătorilor din 1994, culorile devenite iconice au rămas în folosință.

  TRICOUL VERDE

  Îmbrăcat de liderul și câștigătorul clasamentului pe puncte, atât în Turul Franței, cât și în Turul Spaniei. Și-a făcut apariția în Turul Franței, în 1953, ca să marcheze 50 de ani de la debutul competiției. Culoarea a fost aleasă tot datorită unui sponsor, producătorul unor mașini de tuns iarba. Tricoul verde și-a schimbat o singură dată culoarea, în 1968, când o nouă companie a sponsorizat clasamentul pe puncte din Tur. În Turul Spaniei, clasamentul și tricoul au fost introduse în 1955.

  TRICOUL ROZ

  Este acordat liderului clasamentului general din Turul Italiei, începând cu anul 1931. La fel ca tricoul galben, cel roz are această culoare pentru că organizatorul de atunci al sportului, celebrul cotidian Gazetta dello Sport, era tipărit pe hârtie de culoare roz. A fost purtat prima oară de ciclistul italian Learco Guerra, iar în 2009, modelul a purtat semnătura celebrei case de modă Dolce&Gabbana.

  TRICOUL ALBASTRU

  Este acordat liderului clasamentului cățărătorilor din Turul Italiei. A fost acordat prima oară în 1974 și a fost până în 2012, verde. Atunci, sponsorul competiției, Banca Mediolanum și-a exprimat dorința de a schimba culoarea în albastru. 

  TRICOUL CICLAM

  Sau mov pentru majoritatea cititorilor. Este echivalentul tricoului verde din Turul Franței și se acordă liderului clasamentului pe puncte din Turul Italiei. A fost acordat pentru prima oară în 1967, doar că inițial a fost roșu. Abia în 1970 a primit culoarea denumită afectuos ciclamino. Este printre puținele tricouri emblematice din ciclism al cărui culoare nu a fost dictată de un sponsor. 

  TRICOUL ROȘU

  Acordat din 2010 liderului clasamentului general din Turul Spaniei, după ce inițial fusese auriu. A fost câștigat prima oară de italianul Vincenzo Nibali. Este al doilea tricou emblematic din ciclism al cărui culoare nu a fost decisă de un sponsor. 

  TRICOUL ALB CU BULINE ALBASTRE

  Este acordat liderului clasamentului cățărătorilor din Turul Spaniei și cel care a suferit cele mai multe schimbări de-a lungul anilor. A fost introdus în 1935, când era verde. În 2006 a devenit portocaliu, iar alb cu buline albastre este din 2010

  Răzvan Lupuhttps://www.sportid.ro
  Dependent de sport de la vârsta de 4 ani. Practicant de înot de performanță până la 20 de ani. Acum, sportiv amator de ocazie (rară). Mereu hotărât că ”iarna asta învăț să schiez”.

  Recente

  Carpathia Trails – love at first run

  Ce a însemnat pentru mine Carpathia Trails 2019? A fost primul meu maraton montan unde m-am înscris folosind același principiu pe care...

  SportGuru şi Garmin România sponsorizează atleţii Federaţiei Române de Atletism cu ceasuri multisport Garmin

  24 de atleți ai Federației Române de Atletism cu înalte performanțe, alergători montani și de pistă, sunt sponsorizați de Garmin România și SportGuru,

  O lume nouă se dezvăluie celor dispuși să o descopere la pas

  Pas după pas, lăsam în urmă pădurea și vântul rece își făcea simțită prezența. Îl lăsam să îmi bată direct în față, cuprinsă de uimire în fața peisajului ce mi se arăta. Pentru câteva momente m-am oprit și am încercat să cuprind și verdele viu al copacilor rămași în urmă și stâncile aspre, îmbrăcate în zăpadă care mi se deschideau în cale.

  Running back to life – Azuga Trail Race 2021 powered by JYSK

  Ziua a început să se micșoreze iar dimineața e tot mai frig, e clar că încet-încet se va instala vremea de stat la gura sobei și depănat amintiri sau nu…!

  RECOMANDĂRI

  Când vorbesc despre dragoste, oamenii se împart în general în două categorii: cei care cred că opusurile se atrag și cei care...
  Ruxandra, unul dintre oamenii care se ocupă de SportID, AfterRaceGames, dar mai ales de frati-miu, s-a tuns. Ca gest-simbol pentru despărțirea de 2020.
  „Când îmbrățișezi prea larg, nu îmbrățișezi, cu adevărat, nimic” - am primit această observație cu ani în urmă, când eram încă prea...

  Abonare la newsletter

  Intră în clubul SportID. Te așteaptă noutăți, oferte și multe surprize.